Wie zijn we
Beaufort is een OVBJ (organisatie voor bijzondere jeugdzorg) en biedt hulp aan kinderen, jongeren, jongvolwassenen en gezinnen die zich in een complexe leefsituatie bevinden. Beaufort omvat meerdere afdelingen in de regio Waas en Dender met elk hun specifieke werking:
Indigo biedt voor 42 kinderen en jongeren verblijf aan en begeleiding van hun gezin. Indigo is gelegen in Waasmunster. In de afdeling Kasteelstraat kunnen 22 kinderen en jongeren (0 – 18 jaar) terecht in de verticale leefgroepen Mozaïek en Domino. Daarnaast zijn er twee horizontale leefgroepen in de afdeling Dries: de pubergroep Via voor tien jongeren tussen 13 en 17 jaar en de adolescentenwerking Scala voor tien jongeren vanaf 16,5 jaar, met een leefgroep en 4 studio’s voor kamertraining.
Al Paso, afdeling in Lokeren, organiseert begeleiding in functie van autonoom wonen. Negentien jongvolwassenen (tussen 17 en 21 jaar) worden begeleid in hun eigen omgeving bij het uitbouwen van een eigen leven. Doel is dat ze zich kunnen handhaven en een plaats kunnen verwerven in de samenleving.
In Lokeren is ook dagcentrum Epsilongevestigd waar tien jongeren tussen 6 en 17 jaar en hun gezin worden begeleid. Jongeren kunnen op weekdagen voor dagbegeleiding terecht in het dagcentrum en ouders worden begeleid in de eigen omgeving.
Camino, afdeling te Lokeren, begeleidt 32 gezinnen van jongeren tussen 0 en 17 jaar in hun eigen omgeving. Het aanbod richt zich tot gezinnen voor wie de laagdrempelige hulp ontoereikend of onbereikbaar is en waar de veiligheid en/of ontwikkeling van de kinderen in gevaar dreigt te komen.
Team Sherpa is een samenwerkingsverband tussen Lia, Hof ter Welle en Vrij CLB Waas en Dender. De dienst is gevestigd in Waasmunster en biedt contextbegeleiding aan in functie van positieve heroriëntering.
Wat doen we
Wat doen we?
Beaufort is een organisatie binnen de Bijzondere Jeugdzorg die hulp biedt aan jongeren en gezinnen, opvoedingsverantwoordelijken (of andere belangrijke personen) die in een problematische leefsituatie zijn terecht gekomen. Problemen zijn niet meer alleenstaand en de jongere en het gezin vinden nog moeilijk een oplossing binnen de eigen omgeving. Samen kunnen we ervoor zorgen dat de cliënt over de mogelijkheden beschikt om opnieuw het hoofd te bieden aan de problemen die op zijn pad komen.
We gaan op zoek naar hulpverlening op maat van de jongere en zijn omgeving die zo kortdurend is als kan of zo lang en intensief als nodig. We vinden het belangrijk dat de jongere veilig is en nemen dit ook mee op in de aangeboden hulp. We spreken over verschillende vormen van begeleiding die kunnen aangeboden worden waarbij we goed beluisteren wat de vraag is om samen een antwoord te vinden en dit alles volgens het tempo van de cliënt. Waar men altijd op kan rekenen is begeleiding van het gezin en de omgeving van de jongere en van de jongere zelf (contextbegeleiding) , ook als deze jongere alleen gaat wonen (contextbegeleiding ifv autonoom wonen) . Bij contextbegeleiding kan het zijn dat de begeleiding aangevuld wordt met dagbegeleiding in groep of een verblijf. Hoewel verblijf in een leefgroep alle dagen kan, is dit niet altijd nodig en kan dit ook enkele dagen zijn. Dit geldt ook voor dagbegeleiding in groep (na schooltijd en tijdens vakantieperiodes). Het inschakelen of uitschakelen van bepaalde vormen van begeleiding, gebeurt in overleg met de ouders, jongere, netwerk en eventuele verwijzer. We bekijken op welke manier deze schakeling kan gebeuren zodat er zo weinig mogelijk breuken in de hulpverlening ontstaan, indien gewenst met behoud van de contextbegeleider. Om dit alles te realiseren beschikt Beaufort over 5 verschillende afdelingen waar je verschillende hulp of combinaties van hulp kan krijgen. We verwijzen hiervoor graag naar de websites van Indigo, Epsilon, Camino en Al Paso.
Missie en visie
De client
We zien het in Beaufort als onze belangrijkste opdracht dat kinderen, jongeren, jongvolwassenen en gezinnen na de begeleiding in staat zijn om de taken, problemen en zorgen die ze ervaren, op een bekwame manier aan te pakken.
We vertrekken van het geloof in het eigen kunnen, van de eigen talenten van elk kind, elke jongere, jongvolwassene en ouder(figuur) met wie we samenwerken en van de krachten die aanwezig zijn in de context en het eigen netwerk.
Elk kind en elke ouder heeft een aantal taken te vervullen.
Zo moet een kind zichzelf leren aankleden en wassen, naar mama en papa luisteren, naar school gaan, nieuwe vriendjes maken, ruzietjes oplossen met broer of zus, enzovoort. Van kind tot volwassene moet iedereen een heleboel dingen leren. Ben je een tiener, dan zal je andere dingen moeten leren dan een kind van lagere schoolleeftijd: hoe ga je om met gezag, welke beroeps/studie-keuze wil je maken, hoe ga je om met meer vrijheid, hoe onderhandel je met je ouders, hoe los je met hen conflicten op, ….
Volwassenen (ouders) en jongvolwassenen die alleen (gaan) wonen, hebben dan weer heel andere taken te vervullen: een woonst hebben, een huishouden regelen, zorgen voor een inkomen, interesse en bezorgdheid tonen voor de kinderen, de kinderen regels opleggen, toezicht houden op hen, school opvolgen, voldoende voor jezelf zorgen en voor je partnerrelatie, …
Om die taken te volbrengen, moet je een aantal zaken kunnen. Dit noemen we vaardigheden.
Wat doen we precies tijdens de begeleiding?
Om al deze taken tot een goed einde te brengen moeten een aantal dingen (de taken en vaardigheden) in je leven zoals een weegschaal in evenwicht zijn. Zaken die je steun geven, maar ook stress, hebben invloed op het evenwicht.
Als een taak voor jou (tijdelijk) te zwaar is, dan proberen we met jou te bekijken of we dit voor jou kunnen verlichten.
Ben je het gewoon wanneer het minder goed gaat met mama of papa om voor hen te zorgen, dan kunnen we met jou en je mama/papa bespreken hoe jij opnieuw wat meer kind kan zijn en wie de zorg voor mama/papa kan overnemen.
Vind je het lastig als puber om te onderhandelen met je ouders over regels en afspraken en mondt dit vaak uit in ruzie, dan kunnen we zoeken hoe we dit samen kunnen doen.
Merk je als ouder dat de kinderen tijdens het weekend druk zijn en je nood hebt aan meer tijd voor jezelf, dan kunnen we met jou naar een vrijetijdsbesteding zoeken of opvang voor de kinderen.
Taken kunnen ook te licht zijn. Dit maakt dat je niet groeit en je niet verder ontwikkelt.
Helpen mama of papa jou elke morgen met het aankleden maar wil en kan je dat eigenlijk al helemaal zelf, dan kunnen we met mama of papa bespreken om dit zelf helemaal te mogen.
Wil je een vakantiejob doen, maar mama of papa vinden je daar nog te jong voor, dan bespreken we hoe je toch een centje zou kunnen bijverdienen in samenspraak met jou en je ouders.
Als ouder kan het zijn dat je liever helemaal alleen naar een oudercontact gaat, onderhandelt met het OCMW of zoekt naar een vrijetijdsbesteding. We nemen geen zaken over waar dat niet gewenst is. Het kan zijn dat je wil gaan werken, maar je partner dit niet toelaat. In dit geval kunnen we op jouw vraag samen een gesprek aangaan met je partner.
Indien nodig leren we jou nieuwe vaardigheden.
Heb je als kind of als puber moeite om je boosheid onder controle te houden, dan zoeken we samen wat je kan doen in moeilijke situaties om toch rustig te reageren en kunnen we die vaardigheden vooraf ook inoefenen.
Als ouder helpen we jou bijvoorbeeld met wat je kan doen om de kinderen de afspraken thuis te laten naleven. In dit kader organiseren wij een oudertraining waar je ervaringen en vaardigheden die je gebruikt in het opvoeden van je kinderen, kunt uitwisselen met andere ouders.
We kunnen zoeken naar extra steun bij een bepaald taak.
Voel je je gepest op school en durf je het aan niemand te zeggen, dan zoeken we samen hoe we het eventueel samen kunnen zeggen aan de school.
Vind je het als tiener bijzonder lastig dat mama en papa sinds de scheiding nog zo vaak ruzie maken met elkaar, dan kunnen we samen bespreken hoe we dit aan hen duidelijk kunnen maken dat jij hier last van hebt.
Vind je het avondmoment met de kinderen als ouder te zwaar of te druk, dan kunnen bekijken hoe dit wat lichter kan gemaakt worden. Kunnen de kinderen blijven in de huiswerkklas of de naschoolse opvang en is dit ondersteunend voor jou als ouder?
We kunnen samen met jou zoeken hoe bepaalde stress kan verminderen.
Dat kan voor iedereen anders zijn.
Vind je het als kind lastig om je goed te voelen in een drukke omgeving, dan helpen we je door situaties vooraf met jou meer voorspelbaar te maken.
Vind je het lastig dat mama of papa regelmatig drinkt, dan gaan we aan de slag met mama of papa zodat jij hier minder stress door ervaart en het thuis opnieuw gezelliger kan worden.
Als ouder kunnen geldzorgen voor spanning zorgen in je gezin. We kunnen samen bekijken of er een financiële regeling kan getroffen worden, bijvoorbeeld met het OCMW.